Lapáky tuků
Lapáky tuků neboli odlučovače jsou určeny k zachycení a odloučení neemulgovaných tuků a olejů rostlinného a živočišného původu odtékajících v odpadních vodách. Používají se především v oblasti závodních kuchyní a potravinářských provozech, zařazují se jako čistící zařízení před malé čistírny odpadních vod nebo samostatně před zaústěním odpadních vod do kanalizace. Lapáky tuků chrání veřejnou kanalizaci před zanášením tuky a ČOV před snižováním jejich účinnosti.
Oblasti využití lapáku tuků:
- restaurace
- hotely
- závodní kuchyně
- výrobny hotových jídel
Jak lapák tuků funguje:
Odpadní voda je přivedena do odkalovací nádrže, kde se výrazně zpomalí její rychlost, voda se uklidní a dojde k usazení částic těžších než voda. V odlučovací části se oddělí tukové částice, které jsou lehčí než voda. Tyto částice se shromažďují na hladině, kde vytvářejí plovoucí vrstvu. Vyčištěná voda odtéká pod nornou stěnu do odtokového potrubí. Na lapač tuku může být přivedena pouze voda znečištěná rostlinnými nebo živočišnými tuky. V žádném případě se do lapáku nesmí pouštět splašková voda z toalet a dešťová voda. Tato voda nesmí být znečištěna minerálními oleji. Vhodně zvolenou velkostí a dodržováním zásad vedení provozu lze na výstupu z lapáku dosáhnout zbytkové koncentrace tukového extraktu do 25 mg/l.
Proč si vybrat náš lapák tuků:
- zajištujeme dopravu a montáž po celé ČR
- máme za sebou řadu úspěšných realizací na klíč
- ke každému zákazníkovi přistupujeme individuálně dle jeho požadavku
- Zajistíme komplexní poradenství od projektu až po montáž
Dokumenty ke stažení
Kontakty - Lapáky tuků
Jiří Krňák
jiri.krnak@ekomonitor.czBc. Lenka Zavřelová
lenka.zavrelova@ekomonitor.czAktuality

14.08.2025
Monitorujeme vody z dálničních povrchů D1 a D35
Přečíst celý článek

04.08.2025
Hledáme nové kolegyně a kolegy - administrativní pracovnici, montážní pracovníky, svářeče plastů a další posily
Přečíst celý článek

31.07.2025
Vyrábíme kontejnerové sanační úpravny vody
Přečíst celý článek

24.07.2025
Spádové scezovací síto pro VAFO Chotoviny
Přečíst celý článek